image
05.07.2019

Çene Eklemi Rahatsızlıkları

Çene eklemi rahatsızlıkları günümüzde toplumun oldukça sık bir bölümünde görülen ve sık bir bölümünde görülen ve belirtileri nedeniyle çok farklı yorumlanan bir grup hastalıktır. Uzmanlığım sırasında, bu konuyla ilgili çalışmaya başladığımda, bu tip rahatsızlığı olan hastaların son tercih olarak diş hekimine başvurduğunu, öncelikle kulak, burun, boğaz uzmanına gittiklerini fark ettim. Diş hekimine başvuranlarda hekimin bu konuda uzman olmaması ve ağrıların diş ağrısı ile karıştırılması nedeniyle, yanlış tedavilerin uygulandığı üzülerek gördüm. Ağrı kaynağı tam olarak tespit edilemediğinde çekilen dişleri rastladım. Çiğneme sistemi; kaslar eklemler ve dişlerden oluşur. Sistem bu üç yapısında herhangi birinde ve herhangi bir nedenle başlayan sorun tüm sisteme yansır ve bazen de esas hastalıklı odaktan farklı bir yerden daha ağır sorunlar oluşabilir. Böylelikle karmaşık

 

Bir tablo ortaya çıkar. Bu karmaşık tablonun içinden çıkabilmek için, uzman olmayan bir  diş hekiminin bu konuda muayenesi yeterli olmaz. Çünkü yapılacak k en küçük bir hata sorunun hem hekim hem de hasta açısından daha da büyümesine neden olur.  Çene eklemi rahatsızlıklarının tanısında hastanın hikayelerini içeren anemnez, klinik muayene, modern analizler, röntgen muayenesi yöntemler kullanılmaktadır. Sor yıllarda MR kullanımı tedaviye yönelik teşhiste büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Çene eklemi hastalıklarında neden olan bir çok faktör gösterilmektedir. Bunların başlıcaları psikolojik dişsel, anatomik, kassal ve çevresel nedenlerdir. Özellikle iş yaşantısı stresli olan kişilerde diş sıkma veya gıcırdatma sonucunda eklemlerde problemler ortaya çıkmaktadır.

 

Yine bu rahatsızlarda, en çok ortaya çıkan bulgular, kulak, burun-boğaz bölgesine yayılan ağrı, yüz kaslarındaki gerginlik, eklem hareketleri sırasında ses, yemek yemede güçlük, daha ileri vakalarda ağız açıklığında kısıtlama, alt çene hareketlerinde sapma, yüzde asimetri ve eklemde duyarlılık olarak sayılabilir. Eklem hastalıklarında yaşanan karmaşa sistem bir zinciri olarak düşünüldüğünde açıklık kazanmaktadır. Herhangi bir nedende zincir gerilmekte en zayıf halkalarda kopmakta ve rahatsızlık oluşmaktadır. Amaç rahatsızlığın tedavisidir. Fakat öncelikle tanı konulmalıdır. Tanı için oldukça fazla tedkik yapılması ve tedavinin bu konuda uzman biri tarafından gerçekleştirilmesi her şeyi kolaylaştırır. Sağlıklı günler dilerim.

Sorunuz mu var ?

Öğrenmek istediğiniz veya aklınıza takılan tüm soruları bizlere sorabilirsiniz. Müşteri memnuniyeti bizim en büyük önceliğimizdir.

SORU SOR